Alphen, Nederland

Haria, Saparua

17 november 2008 - Alphen, Nederland

Haria, geboortedorp van papa/opa

Papa/opa was geboren op 16 juli 1918 in Haria, Saparua, als oudste zoon van Dominggus Loupatty en Esther Latupeirissa (zijn moeder was bij geboorte Latupeirissa maar groeide op als Esther Souhoka). Papa/opa was de oudste van 4 zoons. Zijn broertjes heten Sem, Willlem en Junus. Allen zijn overleden.

Wie zien we daar

In Haria wonen de kinderen van oom Junus. Ze heten: Ateng, Melly, Ona, Olly, Oce, Eca, Onggo en Aling. Op Olly en Aling na, zijn ze getrouwd en hebben een gezin.  

Het dorp Haria

Het dorp Haria ligt met 3 moslim- en 13 christendorpen op het eiland Saparua op de Molukken in Indonesië.
Door de gunstige ligging van Haria wordt Haria als havenplaats gebruikt om in andere dorpen op het eiland Saparua te komen.

Het eiland Saparua

Saparua is een eiland in de Indonesische eilandengroep de Molukken (provincie Molukken). Dit eiland wat tot de Lease-eilanden behoort is 144 km² groot en het hoogste punt is 331 m. De Lease-eilanden (uitgesproken als [léasé]) zijn een groep eilanden die behoren tot de Molukken (provincie Molukken) en zich bevinden in de Bandazee, ten oosten van Ambon en ten zuiden van Ceram. De groep bestaat hoofdzakelijk uit de volgende drie eilanden: Haruku, Saparua, Nusa Laut. Het eiland Ceram, aan de andere kant van de Straat Ceram ligt ten noorden van het eiland. Ten westen ligt het eiland Haruku en ten zuidoosten van Saparua ligt het eiland Nusa Laut.

Op het eiland liggen de volgende dorpen: Saparua Stad, Haria, Porto, Paperu, Booi, Siri Sori Kristen, Ulath, Ouw, Tuhaha, Mahu, Ihamahu, Nolloth, Itawaka, Pia (allen christelijk) en Kulur, Siri Sori Islam en Iha (verwoest) welke moslimdorpen zijn. Veel van de in Nederland wonende Molukkers zijn afkomstig van het eiland Saparua.

Het eiland heeft een aantal toeristische trekpleisters zoals Fort Duurstede in Saparua Stad, Taman Wisata Haria, de grotten in Kulur en een aantal stranden (zoals die in Kulur, Saparua Stad, Paperu en Ouw). Het eiland is te bereiken met een aantal (speed)bootdiensten vanuit Tulehu (Ambon).